Het Amsterdam van Sam

Het Venetië van het Noorden-

Zomer 2018. Vandaag is de dag! We gaan een dagje uit met het hele gezin (op een van mijn broers na, want die kon geen vrij krijgen van werk). De parkeerplaatsen zullen wel overvol zijn, dus gaan we met het openbaar vervoer, wat al net zo volgeladen zit. Bij aankomst natuurlijk eerst even een toegangskaartje betalen alvorens we naar binnen gaan. Waar gaan we het eerst heen? Met de bootjes? Of gaan we in de rij staan om daar bij dat gebouw naar binnen te gaan? Moeilijk kiezen. Oef, hadden we maar meer eten van ons zelf meegenomen. Het eten is hier vaak erg overpriced. We lopen weer verder tussen de grote mensenmassa die vandaag hetzelfde idee had om hier te komen. Met gemiddeld zo’n 77.000 bezoekers per dag is het niet gek dat je hier zoveel moet wachten en dat er weinig plekken zijn waar het even rustig is. Zeker niet op zo’n zonnige zomerdag als vandaag. En ja, wat hadden we dan verwacht van een bezoekje aan het populaire Venetië.

Hierboven beschreef ik een beetje gekscherend hoe erg een bezoek aan Venetië al lijkt op een bezoek aan een attractiepark. Disneyficatie wordt het ook wel genoemd. De Amsterdamse binnenstad toonde lange tijd dezelfde ontwikkelingen en kenmerken. Door een groeiende middenklasse werd er wereldwijd meer gereisd. Vooral de Chinese middenklasse groeide stormachtig en zij vormde dan ook een groot deel van de vele toeristen die naar Europa kwamen. In Amsterdam werden er zelfs hotels gebouwd speciaal voor deze groep. Nu het minder mogelijk is om te reizen, wordt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de binnenstad is van deze toeristenindustrie. De binnenstad is haast leeg, terwijl bij mooi weer alle andere wijken in de stad nog steeds volstromen. De vele hotels en de ‘Airbnbhuizen’ staan nu stof te vergaren. De Wallen zijn normaal het epicentrum van de drukte in de stad, maar daar kan je nu haast een speld horen vallen. Erg mooi om daar nu als Amsterdammer eens doorheen te lopen. Echt een aanrader.

Gelukkig beseffen meerdere mensen dat het de spuigaten uitliep met de enorme toeristenstromen in onze binnenstad. Het marketingplan om de toeristen wat meer naar bezienswaardigheden buiten de stad als Amsterdam Beach (Zandvoort aan zee) en Amsterdam’s Castle (Muiderslot) te leiden was een druppel op een gloeiende plaat. Ik vind het fantastisch als buitenlanders onze stad de moeite waard vinden om te bezoeken, maar de mate waarin het gebeurde voor deze crisis was niet prettig meer. Daarom is dit het moment om iets te doen aan die normaal zo grote toeristenmassa. Dat hebben anderen nu ook door. Het stadsdeel Centrum, Amsterdam&partners (het stadsmarketing bedrijf), horeca en verschillende andere instellingen voeren gesprekken over een nieuwe start van de binnenstad na de crisis. Het doel is om de binnenstad weer voor heel Amsterdam leuk te maken, zodat de bewoners hun eigen centrum meer gaan waarderen.

Daarvoor moeten er wel een aantal dingen gebeuren. Er was al een verbod gekomen op Airbnb verhuur in verschillende wijken in het centrum. In mijn ogen mag het nog drastischer. Geen nieuwe hotels meer in de stad en bestaande hotels zoveel mogelijk verhuizen naar de buitenwijken. Mensen die naar Amsterdam komen en de stad willen bezoeken kunnen echt wel even een klein uurtje met het openbaar vervoer van hun hotel naar de stad. Als het goed is blijf je de rest van de dag toch in de stad om die te bewonderen. Aan het eind van de dag kan je weer terug. Er zijn ook plannen om de raamprostitutie in te perken en grote bordeelpanden op verschillende plekken in Amsterdam te maken. Hierdoor komen er weer meer woonhuizen vrij in de stad. Dat is toch geweldig? Om als Amsterdammer in een van de oudste delen van de stad te wonen (mits deze betaalbaar worden gehouden, maar dat is weer een andere discussie). Hopelijk gaat het Venetië van het Noorden niet teveel op haar bijnaamgever lijken.

Sam Verkerk (BA Geschiedenis) // Geboren in 1994 in de Pijp in Amsterdam

Sam neemt je eens in de twee weken mee op (tijd)reis in zijn columns over Amsterdam

Leave a Reply

Welkom!

De Jonge Amsterdammer is hét platform voor Amsterdammers! Je favoriete podcasts, blogs en columns over actuele thema’s in Amsterdam!

Diversiteit is het sleutelwoord van De Jonge Amsterdammer. Alle meningen tellen op dit platform en in onze podcasts!
Ook jij kan je laten horen. Heb jij altijd al een blog/column willen schrijven. Neem dan contact met ons op!