0

Het Amsterdam van Sam

-Volg je verstand, niet de massa-

Drrrrrrrrrrrrrrrrrr!!! Drrrrrrrrrrrrrrrr!! Hoe laat is het? 07.30 pas?! Waarom moeten bouwvakkers altijd zo vroeg beginnen? Mag ook best een uurtje later.  Tsja, sinds kort werken ze beneden bij mijn ouders aan een nieuwe fundering. Dat levert best wel wat kabaal op kan ik je vertellen. En als je dan zo gedwongen thuis moet zitten, is het geen pretje als de grond onder je voeten continu aan het trillen is. Oké misschien overdrijf ik een beetje. Ik heb eigenlijk weinig reden tot klagen met de huissituatie waarin ik mij nu bevind aangezien ik in een ruim huis woon met acht personen in totaal, waaronder mijn familie. Het is bijna asociaal hoeveel sociaal contact wij nog hebben. Maar ja, vorige week werden de palen er beneden in geslagen en brachten de machines het volume tot nieuwe hoogtes. Daarom besloten we om het huis te ontvluchten. Niet de massa volgend naar de overvolle parken in Amsterdam, maar we kozen er verstandig voor een weekje de stad uit te gaan. Vakantie in eigen land. Op naar Uitdam!

Voor degene die niet weten waar Uitdam ligt: normaal gesproken volg je de groepjes toeristen die vanuit Amsterdam richting Volendam trekken en onderweg stop je dan ergens waar je een tiental huizen langs het water ziet staan, dat is Uitdam. Nu waren er geen toeristen, maar wel veel mensen die net als ik over de dijk heen fietsten terwijl ze genoten van hun vrije tijd en de zon. Ook al zaten we daar in dat vakantiepark in Uitdam nog steeds in een soort quarantaine, het voelde toch bevrijdend dat het even ergens anders was dan in ons eigen huis. Een puzzel voelt dan meer als vakantie activiteit dan als iets om de tijd te doden. Lekker in de zon zitten is dan meer een genot dan een noodzakelijkheid om buiten te zijn. En het videobellen met vrienden voelt dan meer als contact met het ‘thuisfront’ dan als het opvullen van een sociaal gat. Het vakantiepark was bijna uitgestorven wat een heel onwerkelijk gevoel gaf. Maar daardoor konden wij wel beter genieten van de rust. Ik zou het iedereen aanraden die zich opgesloten voelt in zijn huis nu. Even ontkomen aan de dagelijkse quarantaine sleur.

Nu wil ik hiermee uiteraard niet oproepen om massaal naar Uitdam te gaan. Er zijn genoeg andere rustige plekken in Nederland waar nagenoeg niemand is. Probeer juist die plekken op te zoeken waar weinig tot geen anderen zijn. Zolang je de maatregelen in acht blijft houden, kan je prima even een weekje ‘op vakantie.’ Ga dus ook niet mét vrienden een huisje huren, maar blijf samen met je huisgenoten. Of ga even lekker alleen weg. En je hoeft ook niet per se meteen een hele week weg. Je kan ook rustig een dagje gaan wandelen of picknicken buiten de stad. Probeer creatief te zijn en niet zoals zovelen in Amsterdam op een zonnige dag met z’n allen in het park te gaan zitten. Dat handhaving daar nog niet hard tegen optreedt is mij een raadsel. Hele volksstammen bezetten het Sarphatipark en er komt alleen een busje langs met een megafoon die oproept om anderhalf meter afstand te houden. Alsof daar naar geluisterd wordt. Wil je even buiten kunnen zijn, kijk dan even verder dan het eerste stukje groen dat je ziet. Ga de stad uit. Maar onthoud: hou afstand en volg je verstand, niet de massa.

Sam Verkerk (BA Geschiedenis) // Geboren in 1994 in de Pijp in Amsterdam

Sam neemt je eens in de twee weken mee op (tijd)reis in zijn columns over Amsterdam

One Comment

  • Math en Rietje schreef:

    He Sam , een verassing was dit nummer van jou en zeker weer een goede verassing ,want het leest prettig wat jij schrijft en tevens ook omdat jij het afstand houden er meteen bij pakt .
    Deze week waren wij even een wandeling maken in het Arboretum in de Lutte en net waar wij de weg naar Oldenzaal opreden was een zaak waar ze planten verkochten en omdat ik jog een mooie hangplant wou ,zijn wij even gestopt ,ik zag niemand buiten en zocht er een uit die ik mooi vond en opeens staat die man van de zaak dicht bij en zei “even helpen ?” Ik zei nog “ ik red me wel” maar hij nam de plant van mij over en liet hem ook aan opa zien in de auto ,
    Diezelfde nacht werd ik wakker om 03.00 uur en heb niet meer kunnen slapen ,omdat ik steeds moest denken oh oh ,wat kwam die man dichtbij ,opa werd ook wakker en zei “ je zit zeker te denken aan die man vanmiddag ?
    Lieve Sam ,het was weer een prima stuk en laat zich goed lezen ,opa vond het ook heel goed ,succes voor de toekomst ,👍🏼😘 🍀🍀📚

Leave a Reply

Welkom!

De Jonge Amsterdammer is hét platform voor Amsterdammers! Je favoriete podcasts, blogs en columns over actuele thema’s in Amsterdam!

Diversiteit is het sleutelwoord van De Jonge Amsterdammer. Alle meningen tellen op dit platform en in onze podcasts!
Ook jij kan je laten horen. Heb jij altijd al een blog/column willen schrijven. Neem dan contact met ons op!

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

Come see us

The Castle
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com