Op 24 oktober, 1945, werd er in San Francisco een internationale organisatie opgericht, de Verenigde Naties. Deze organisatie heeft het doel om een derde wereldoorlog te voorkomen en wereldvrede te bewaken. Waar de Volkenbond of ‘League of Nations’ faalde, moest de VN hier wel in slagen.
Wat begon met 51 landen, is nu uitgegroeid tot een organisatie met maar liefst 193 landen en bestaat tegenwoordig uit 5 bestuursorganen. De veiligheidsraad is degene waar we het meeste over horen. Dit bestuursorgaan bestaat uit 5 permanente landen met ieder hun eigen vetorecht. Bij internationale conflicten kan er voor of tegen een VN-resolutie worden gestemd. Dit vetorecht is gelijk ook een van de tekortkomingen van de VN. Veel wereldconflicten zitten nu in een impasse omdat de veiligheidsraad het niet met elkaar eens is over de oplossing van dit conflict.
Maar de VN doet tegenwoordig veel meer dan slechts de wereldvrede bewaken. Binnen de VN zijn er twintig specialistische organisaties met aantal aan belangrijke programma’s. Denk bijvoorbeeld aan de WHO, UNESCO en UNICEF. Deze mondiale organisaties zijn vrijwel op elk gebied aanwezig. Ook beslist de VN over de toekomst van jongeren, helaas wordt er vaak óver jongeren gepraat en niet met. Want hoe is het gesteld met de stem van de jongeren binnen de VN? Heeft de nieuwe generatie ook een stem als het gaat over het besturen van de wereld?
De NJR, Vereniging Nationale Jeugd Raad, stimuleert participatie van jongeren op elk niveau van de samenleving. Om dit doel te realiseren heeft de NJR elk jaar plek voor 3 vertegenwoordigers, die jongeren een stem geven binnen de VN op het gebied van mensenrechten & veiligheid, biodiversiteit & voedsel, en duurzame ontwikkeling. Een van de finalisten van dit jaar, was Stijn Verwoest. Hij streed voor de plek als vertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling. Helaas is hij het niet geworden. Verwoest heeft een master Environment and Resource management gestudeerd en wilde graag wat hij hier heeft geleerd in de praktijk brengen. Het frustreert Verwoest dat er een gebrek is aan actie van beleidsmakers en hoopte met zijn vertegenwoordiging te zorgen voor meer inclusieve jongerenparticipatie en klimaatrechtvaardigheid.
Wat doet de VN nu op het gebied van duurzame ontwikkeling? In 2015 zijn de zogenaamde SDG’s, sustainable development goals, gemaakt. Deze duurzame doelen moeten er onder andere voor zorgen dat er over 15 jaar geen honger of armoede is, er minder ongelijkheid is, dat we klimaatverandering tegengaan en dat steden gaan verduurzamen. Stuk voor stuk erg ambitieuze, maar nodige doelen. Dat deze zaken belangrijk zijn, word je door vrijwel alle bekende wereldburgers op het hart gedrukt. Zelfs Matt Damon vertelt je dat iedereen in 10 jaar tijd schoon drinkwater moet hebben. Alleen jammer dat Famke Louise er niet in zit om ons te vertellen dat we bossen duurzamer moeten beheren.
De VN is een nodige organisatie en een wereld zonder is moeilijk voor te stellen. Maar het is wel een product van 75 jaar geleden. Het is een logge organisatie waar de politieke wil om iets veranderen misschien mist. Het kan van belang zijn om de daadkrachtigheid van de VN eens goed onder de loep te nemen. Een groot deel van de toekomst van jongeren ligt in de handen van de beleidsmakers van de VN. Het is dus alleen maar logisch als er genoeg inspraak is van jongeren in de politiek zowel op mondiaal als op lokaal niveau.
Benieuwd naar Stijn zijn avontuur als finalist bij de NJR en wil je meer weten over participatie van jongeren in de politiek? Luister dan naar de Podcast van de Jonge Amsterdammer op woensdag 11 november om 16:00!
Niek Prast (Media & Entertainment Management) // Geboren in 1995 in Amsterdam

Foto header (c) Mat Reding via Unsplash