0

Het Amsterdam van Sam #12

‘Oh ga je op retraite?’ Retraite? Ik had dit woord nog nooit van m’n leven gehoord, maar deze vraag kreeg ik een paar weken terug vaak te horen. Ik had namelijk aangekondigd dat ik een paar dagen in mijn eentje naar Otterlo zou gaan om in een huisje te zitten en tot rustte komen. Nadat ik het woord had opgezocht en de betekenis ervan leerde, vond ik dat wel een toepasselijk woord. Retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. In eerste instantie was mijn doel om mijn overprikkelde brein tot rust te laten komen na weken van intensief studeren en blootgesteld worden aan nieuws over corona dit, corona dat. Maar na het begrijpen van het woord retraite, gaf ik mijn paar dagen weg nog een nieuw doel, mezelf spiritueel verruimen. Hoe, dat wist ik toen nog niet.

De eerste dag ben ik eerst met mijn moeder naar het Kröller-Müller museum geweest en heb samen met haar heerlijk door natuurpark de Hoge Veluwe gefietst terwijl de bomen in hun volle herfstglorie waren. Niet normaal hoe fantastisch de natuur kan zijn tijdens de herfst. Nog nooit heb ik het zo erg beseft als in die dagen dat ik daar was. Op die eerste avond zat ik alleen in mijn kamertje en in het kader van spiritualiteit keek ik de documentaire film ‘The Secret.’ Deze film gaat in op de ‘Law of Attraction,’ een wet die je in de mogelijkheid stelt om alles in je leven te krijgen waar je je op focust, zowel het positieve als het negatieve. Dus stel je voor dat je de hele tijd denkt dat je toch wel in de file komt te staan en te laat komt, dan zal dat ook sneller gebeuren. Aan de andere kant kan je het ook ten goede van jezelf laten komen door bijvoorbeeld echt te geloven en te voelen dat je een bepaald object in je bezit hebt. En als je dat maar lang genoeg blijft geloven en voelen, zou je dat object ook daadwerkelijk in je bezit gaan krijgen op een of andere manier.

Dat klinkt natuurlijk allemaal een beetje te mooi om waar te zijn en ik moet zeggen dat ik tijdens de film ook meermaals heb gegniffeld over de manier waarop de sprekers vol passie vertellen over alle voorbeelden waarbij deze wet heeft gewerkt en het leven heeft verbeterd van vele mensen. Je moet er een bepaalde mindset voor hebben om er echt in te kunnen geloven. Desondanks werd ik wel aan het denken gezet. Allereerst zit er zeker wel een kern van waarheid in dat je door positief te denken ook eerder iets gedaan zal krijgen dan als je iets negatief benaderd. Daar wordt je leven een stuk gelukkiger door. Dat was sowieso al wel een gedachte waar ik achter stond, maar het kan nooit kwaad dat nog eens extra bevestigd te hebben.

Tot slot werd er in de film ook gezegd dat je wat vaker stil mag staan bij hetgeen waar je dankbaar voor bent in het leven. Dat vond ik een mooie gedachte en daar wilde ik wat mee doen. Dus ik pakte mijn collegeblok erbij en begon te schrijven. Ik had al snel een paar A4tjes vol geschreven. Tijdens deze bezigheid voelde ik een intens geluk en hield ik weer ontzettend veel van mijn leven. Ik raad iedereen aan om dit ook eens te doen. Denk daarbij uiteraard aan je familie en vrienden, maar denk ook eens aan de plek waar je bent opgegroeid, je gezondheid, het onderwijs dat je hebt kunnen genieten en aan de vrijheid om je eigen keuzes en fouten te maken. En als je daarmee klaar bent, denk dan eens aan de kleinere dingen in het leven waar je dankbaar voor bent. Dat je een bed hebt om in te kunnen slapen, dat je mijn column kan lezen, je een waterkoker hebt zodat je thee kan zetten of aan het onbenullige feit dat je het besef en de mogelijkheid hebt om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent in het leven. Ik ben ‘The Secret’ dankbaar voor dit inzicht.

P.S. Wil je meer horen over het onderwerp spiritualiteit en ‘The Law of Attraction’, luister dan naar de podcast van De Jonge Amsterdammer van deze week met Niek Prast als gast.

Sam Verkerk (BA Geschiedenis) // Geboren in 1994 in de Pijp in Amsterdam

Sam neemt je eens in de twee weken mee op (tijd)reis in zijn columns over Amsterdam

Leave a Reply

Welkom!

De Jonge Amsterdammer is hét platform voor Amsterdammers! Je favoriete podcasts, blogs en columns over actuele thema’s in Amsterdam!

Diversiteit is het sleutelwoord van De Jonge Amsterdammer. Alle meningen tellen op dit platform en in onze podcasts!
Ook jij kan je laten horen. Heb jij altijd al een blog/column willen schrijven. Neem dan contact met ons op!

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

Come see us

The Castle
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com