Bevrijdingsdag 2021: uitbundiger en vrijer dan ooit tevoren

Overal waar je kijkt, wappert het rood-wit-blauw voor je ogen. De stad staat bol van de activiteiten en de levendigheid. Muziek galmt door de straten, de mensen dansen en lachen. De zon schijnt op je gezicht, dwars door het glas bier waarmee je hoog in de lucht proost. Je kijkt naar de vrolijke en warme gezichten om je heen. Je voelt je zorgeloos, onoverwinnelijk, geaccepteerd. Je voelt je vrij. En jij niet alleen. Heel Nederland voelt zich euforisch, verbonden en dankbaar. Dankbaar voor hetgeen waar wij al zo lang van mogen genieten. 

Bevrijdingsdag zoals hij zou moeten zijn. Helaas was een paar dagen geleden het rood-wit-blauw in de straten een nogal schrale bedoeling. En niet alleen dit jaar; wat mij betreft wordt 5 mei sinds ik me kan herinneren veel te zuinig gevierd. Natuurlijk, er zijn bevrijdingsfestivals in grote steden en her en der hangen mensen de vlag uit. Maar daar houdt het ook wel een beetje mee op. Misschien komt het omdat deze dag wordt ondergesneeuwd door zijn inmiddels grotere broer Koningsdag. Maar waarom kunnen we de verjaardag van één man zo uitbundig vieren, terwijl de viering van de vrijheid van ons hele land een stuk ingetogener is? Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot fan van Willem’s partijtje. Maar wij Hollanders kunnen toch zeker wel twee feesten kort na elkaar aan? Zeker als je nagaat dat Nederland de minste nationale feestdagen van heel Europa heeft! Om het fiasco compleet te maken is Bevrijdingsdag slechts één keer in de vijf jaar een verplichte vrije dag. Hoe ironisch eigenlijk, dat mensen op Bevrijdingsdag niet vrij zijn. Het belangrijkste argument daarvoor? Het kost geld… Het feit dat economische redenen belangrijker zijn dan het vieren van het belangrijkste wat je als land kunt bezitten (lees: vrijheid), dat is toch van de zotte?!  

“De huidige generatie ontdekt steeds weer opnieuw wat de vorige vergeten is”, zo zei Goethe eens. Ik denk dat deze meneer daar de spijker hard op zijn kop slaat. Oorlog en bezetting lijkt een echo uit het verleden. Vrijheid nemen wij langzaamaan voor lief. Maar vaak zorgt het wegvallen van iets ervoor dat je juist meer beseft hoe waardevol datgene is. Nu onze eigen vrijheid gedeeltelijk ingeperkt wordt door de coronacrisis, hoop ik dat we de waarde daarvan weer wat meer ontdekken. Waarom? Omdat besef over datgene wat je hebt je een gelukkiger mens maakt.   

Verandering begint bij je zelf. Dus volgend jaar ga ik op 5 mei de straten op. Met mijn volle besef dat ik dat kan en mag. Ik zal het koesteren. En hé, als er geen straatfeest is dan organiseer ik hem zelf wel. Iedereen is welkom. En natuurlijk zal er zo’n verdomd mooie vlag aan mijn huis hangen. Laat het rood-wit-blauw maar voor onze ogen wapperen! 

Maaike Renalda (BSc Arbeids- en Organisatiepsychologie | MSc Business Administration) // Geboren in 1994 op de Nieuwendijk in Amsterdam 

Maaike schrijft eens in de twee weken over het avontuur na het studentenleven 

2 Comments

 • Math en Rietje schreef:

  Goed zo Maaike , inderdaad een groot goed om vrij te zijn ,wij leven in een prachtig land ,hoewel andere landen altijd blijven trekken en het erg mooi is voor een vakantie en soms voor een langere tijd ,als je weer voet op eigen bodem zet ,voelt dat toch weer heel goed aan.
  Mijn man is van 1932 en kan heel wat vertellen over de oorlog en ik weet er ook nog wel een beetje van ( 1938)
  Dat die zware bommenwerpers overvlogen en er weinig eten te krijgen was ,alles op de bon.
  Ook hebben wij wel eens eten uit de gaarkeuken gehad en heb ik gezien toen ik bij mijn oma was ,dat er fietsen verstopt werden in een aangrenzend stuk land door mensen daar.
  Ook van mijn vader hebben de Duitsers een fiets af genomen .
  Maaike succes voor de toekomst , groetjes Rietje

  • Maaike schreef:

   Dag Rietje, heel erg bedankt nog voor uw mooie reactie. Voor veel mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt, is het volgens mij onmogelijk om je voor te stellen hoe het toen geweest moet zijn. Maar wat we hopelijk wél kunnen, is leren van jullie verhalen en datgene wat we nu hebben waarderen. Hopelijk gaat het u en uw man goed. Lieve groeten, Maaike

Leave a Reply

Welkom!

De Jonge Amsterdammer is hét platform voor Amsterdammers! Je favoriete podcasts, blogs en columns over actuele thema’s in Amsterdam!

Diversiteit is het sleutelwoord van De Jonge Amsterdammer. Alle meningen tellen op dit platform en in onze podcasts!
Ook jij kan je laten horen. Heb jij altijd al een blog/column willen schrijven. Neem dan contact met ons op!